De lente volgens de Chinese voedingsleer

traybake met rapen en kippenworst

Sinds ik anderhalf jaar geleden ben begonnen met eten volgens de Chinese voedingsleer, ben ik veel meer in balans gekomen. Ik ging volgens deze leer eten omdat ik meer energie nodig had, maar ik kreeg er nog veel meer voor terug! Ik heb een beter immuunsysteem, bijna geen last meer van PDS (prikkelbare darm syndroom) alleen nog als ik gestrest ben, mijn hooikoorts en stofallergie is bijna niet meer merkbaar, ik heb niet meer de hele dag trek en ik ben wat kilo’s afgevallen. Dat laatste was geen doel want ik had al een prima gewicht, maar als je meer vanuit de Chinese voedingsleer gaat eten dan kom je vanzelf op een gewicht uit wat beter bij je past. Om je lichaam goed te laten schakelen met de seizoenen mee, leg ik in dit blogartikel ‘de lente volgens de Chinese voedingsleer’ uit hoe je dat voor de lente doet. 

Waarom seizoensgebonden eten goed voor je is

De traditionele Chinese geneeskunde, waar de Chinese voedingsleer onder valt, is heel erg oud. Echt uit de tijd dat we veel meer naar ons lichaam luisterden en je alleen voeding ter beschikking had uit je eigen grond, van eigen dieren of in ieder geval alleen uit je eigen land.

De laatste 50 jaar is dat enorm veranderd waardoor we van overal in de wereld voeding aangeleverd krijgen maar er ook veel meer (ultra-)bewerkte voeding is. Ons lichaam kan zich niet zo snel aanpassen aan al die vreemde voedingsmiddelen die we in de vorige generaties helemaal niet kenden. Bovendien krijg je uit de natuur precies de juiste voedingsstoffen binnen die je op dat moment nodig hebt. Het klimaat waar je in leeft heeft namelijk dezelfde invloed op je lichaam als op het gewas. Vandaar dat voeding uit de grond van het klimaat waar je in leeft (Nederland of België bijvoorbeeld) het beste is. 

De oude Chinese wijzen waren hiervan overtuigd en onze huidige manier van eten zorgt daarom voor disbalans in ons lichaam waardoor je klachten en ziektes ontwikkelt. In hun ogen zijn de klachten die ik had ook allemaal ziektes op zich. Er zijn nu ook ontzettend veel welvaartsziektes die alleen maar stijgen in aantallen. Dit is volgens de westerse én de Chinese voedingsleer te wijten aan teveel bewerkte en ongezonde voeding. Terug naar de basis met zelfgemaakte maaltijden en producten uit het seizoen is daarom zeker aan te raden.

De lente volgens de Chinese voedingsleer

Alle seizoenen hebben een element mee gekregen, een smaak, een manier van voedselbereiding en geadviseerde producten om te eten. Dit is die van de lente volgens de Chinese voedingsleer:

De lente volgens de Chinese voedingsleer

Dit vertaalt zich in 5 tips voor in de lente:

Let overigens wel op met het rauwe voedsel als je niet volledig in balans bent. Heb je klachten, op welk gebied dan ook, dan is het goed om je spijsvertering optimaal te laten werken en eet dan, ook in de lente, maar minimaal rauwkost (en alleen als aanvulling op een bereide maaltijd).

Deze seizoen groenten komen uit Nederland in de lente en zijn dus vooral aan te raden:

  • Andijvie
  • Asperge
  • Bloemkool
  • Broccoli
  • Doperwt
  • groene selderij
  • koolrabi
  • kropsla
  • meiraap
  • paddenstoelen
  • paksoi
  • peultjes
  • prei
  • raapsteel
  • rabarber
  • radijs
  • rode biet
  • roodlof
  • snijbiet
  • spinazie
  • spitskool
  • ui
  • waterkers
  • wortel

Soorten fruit in de lente, afkomstig uit Nederland:

  • Aardbei
  • appel
  • Abrikoos
  • blauwe bes
  • framboos
  • kers
  • nectarine
  • peer
  • perzik
  • rode bes
  • zwarte bes

Let bij het kiezen altijd even op de oorsprong van de groente/fruitsoort want soms wordt het alsnog geïmporteerd en dan kies je beter voor die uit Nederland (of in ieder geval Europa). Seizoensgebonden eten en zoveel mogelijk zelf bereiden heeft als extra voordeel dat het stukken goedkoper is dan het alternatief!

Wil je jouw spijsvertering meer ondersteunen zodat je beter in balans komt? Start dan vandaag nog met de laagdrempelige zelfstudie ‘gezond eten, voor de echte lekkerbek’. Hierin leg ik uit hoe ik de westerse voedingsleer heb gecombineerd met de Chinese voedingsleer zodat jij ook weer lekker in balans komt!

Let goed op hoe je lichaam reageert op andere voeding en manier van bereiding. Hier leer je veel van! Heel veel succes en vooral plezier met gezonder eten in de lente volgens de Chinese voedingsleer. 

Liefs Renée

2 gedachten over “De lente volgens de Chinese voedingsleer”

  1. Hallo renee, ben zelf ook sinds een half jaar aan het eten volgens de tcv, via de Floohw app. Bevalt mij heel goed, alleen blijf ik klachten hebben zoals veel scheetjes bij mijn toiletgang. Heb jij hier adviezen in?
    Alvast dank

    1. Hoi Marianne,
      Wat goed dat je er al mee bezig bent! 🙂 Floohw is volgens mij vooral gericht op PDS-klachten toch? Ik heb wel adviezen voor je klachten inderdaad maar het is nogal een uitgebreid antwoord. Ik zet het voor je op de mail. Groetjes Renée

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven