Dit kerst dessert: amandeldroom met frambozen, is ook echt een droom van een toetje geworden al zeg ik het zelf! Hij is echt makkelijk om zelf te maken maar ziet er best fancy uit, vind je niet? Ik bestelde de meeste producten bij de Noototheek, die naast heel veel verse noten en zaden, een flink assortiment met bakproducten hebben. En de volgende dag had ik het al binnen! 🙂
Amandeldroom
Ik ben gek op vers gebrande amandelen, de geur alleen al! Heerlijk vol en zoet. Ideaal om als amandelmeel in deze amandeldroom met frambozen te gebruiken. De vulling van mascarpone met frambozen is een heerlijke romige, maar ook friszure toevoeging. Zo wordt dit recept niet te zoet. In de vulling heb ik dan ook geen extra poedersuiker toegevoegd, als je het zo proeft zou je het waarschijnlijk niet zoet genoeg vinden, maar de combinatie is perfect.
Gezondheidsvoordelen van amandelmeel
Uiteraard is dit kerst dessert niet het meest gezonde wat je op deze website kunt vinden. Maar amandelmeel bevat heel wat gezondheidsvoordelen zoals gezonde vetten, eiwitten, vitamine B en een aantal mineralen. Ik vind het daar bovenop zoveel lekkerder!
Topping
Je kunt op deze amandeldroom met frambozen ook andere chocodrops gebruiken, er zijn ook witte, bruine en zelfs gouden chocodrops! Ik had te laat gezien dat de Noototheek ook gevriesdroogd frambozenpoeder heeft, dat had perfect gepast bij dit kerst dessert. Mocht jij hem gaan maken deze kerst, of voor een ander feestelijk diner, laat me dan vooral weten of frambozenpoeder een must is gebleken!
Kerst dessert: amandeldroom met frambozen
keukenapparatuur
- 1 vorm voor kleine kersttulbanden of cakejes
- 1 handmixer
Ingrediënten
- 125 gram roomboter
- 125 gram poedersuiker (wat extra voor op de bordjes)
- 125 gram amandelmeel
- 70 gram zelfrijzend bakmeel
- 3 stuks eieren
- 1 snuf zout
Voor de vulling en topping:
- 200 gram ruby chocodrops
- 300 gram frambozen
- 500 gram mascarpone
- 6 el. amandelpasta
Topping bij cupcakes (i.p.v. kerststolletjes)
- 6 el. amandelen
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden (boven- en onderwarmte).
- Zorg dat de roomboter gesmolten of op kamertemperatuur is. Ik zet deze meestal in een schaaltje even in de oven die aan het voor verwarmen is, dan is de roomboter snel vloeibaar en makkelijk om mee te werken.
- Doe alle ingrediënten voor het cakebeslag in een grote mengkom en mix met een handmixer tot een gladde substantie.
- Bak 15 tot 20 minuten af in de voorverwarmde oven. Check altijd even met bijvoorbeeld een satéprikker of ze gaar zijn.
- Laat de cupcakes even afkoelen en meng ondertussen 2/3e van de frambozen met de mascarpone. Ik heb hier geen extra poedersuiker in gedaan omdat de cakejes en de chocola al zoet zijn. Maar je kunt evt. dus nog poedersuiker toevoegen. Mix dit ook even met de handmixer.
- Snij zo nodig van de onderkant van de cakejes een stukje af zodat ze mooi recht blijven staan (die restjes zijn voor de kok natuurlijk!). Snij hem vervolgens doormidden en smeer op de onderkant een laag amandelpasta, dan een dikke laag mascarpone-mengsel en vervolgens zet je de bovenkant er weer terug op. doe dit met alle cakejes.
- Maak water warm in een pannetje en zet daar een schaal bovenop met de ruby chocoladedrops (of een andere kleur). Laat zo langzaam Au bain-marie smelten. Als het gesmolten is kun je met een lepel wat chocolade over de cakejes gieten, maak een beweging heen en weer zodat er ook wat over de randjes druppelt. Gebruik de chocolade snel want het stolt vlug.
- Als alles klaar is dan pak je kleine bordjes, je strooit eerst wat poedersuiker op het bordje, dan zet je het cakeje er op en nog wat amandelen en frambozen erbij.