Ontbijtcake met dadels

Ontbijtcake met dadels

Gezonde ontbijtcake met dadels, kaneel, amandelen en een topping van sojakwark, bananenchips en pure hagelslag. Dat moet wel enorm lekker zijn toch? Dat is het ook zeker! En omdat ik geen toegevoegde suikers heb gebruikt, minder boter en flink wat vezels is het ook nog een heel gezond ontbijt geworden. 

Ontbijtcake met dadels

Sinds een tijd eet ik mijn ontbijtgerechten groter en warm. Als je een warm ontbijt eet dan kun je sneller beschikken over de energie die je lichaam eruit opneemt. Een flinker ontbijt (meer kcal. en vezels) zorgt er weer voor dat je langer verzadigd bent. Deze ontbijtcake met dadels geeft je daardoor de beste start van de dag! 

Een hele cake is genoeg voor 12 plakken. Eén plak met topping bevat zo’n 240 kcal. Dus anderhalf tot twee plakken kun je per ontbijt zeker nemen. Je kunt de cake 3 dagen goed houden in een afgesloten bak (nadat hij volledig is afgekoeld), zelf leg ik ze dan eerst nog even onder de grill om warm te maken voordat ik het eet. Ik doe ook altijd wat plakken in de diepvries voor een andere keer. 

Ontbijtcake met dadels

Ontbijtcake met dadels

Maak deze gezonde ontbijtcake met heerlijke toppings en begin de dag goed!
5 van 1 beoordeling
Bereiding 20 minuten
oventijd 40 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang Ontbijt, Tussendoortje
Keuken Nederlands
Porties 12 plakken
calorieën 240 kcal

keukenapparatuur

  • 1 handmixer
  • 1 cakeblik

Ingrediënten
  

  • 200 gram speltmeel
  • 100 gram boter
  • 100 gram sojakwark
  • 200 gram Medjoul dadels
  • 2 stuks eieren
  • 7 gram bakpoeder
  • 50 gram amandelen
  • 2 tl. kaneel

Voor de topping:

  • 250 gram sojakwark
  • 20 gram bananenchips
  • 20 gram pure hagelslag (meer dan 70% cacao)

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 175 graden (boven- en onderwarmte) en vet een cakeblik in. Tip: zet een bordje met het boter in de oven, dan smelt het en is het beter te gebruiken.
  • Snij de amandelen kleiner en meng met het speltmeel, kaneel en bakpoeder.
  • Snij de dadels klein (let op, er zit vaak nog een pitje in).
  • Doe de kwark, boter en eieren bij elkaar en mix even met een mixer.
  • Voeg dan alles, samen met de dadels, toe aan de droge ingrediënten, meng nog even goed en stort dan in het met boter bestreken cakeblik.
  • Verdeel het mengsel goed over het blik met een spatel en zet voor zo’n 40 tot 50 minuten in de oven.
  • Je kunt met een prikker controleren of de cake gaar is. Serveer een nog warme plak met de topping er op. Als je een dag later de cake gaat eten is het extra lekker om hem eerst even warm te maken. De kcal. per plak zijn inclusief de topping.
Trefwoord Bananen, chocolade, Dadels, speltmeel
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven