Ik ben een enorme soep-fan. Ik eet bijna elke dag soep bij mijn lunch. Zo krijg ik meer groenten binnen op een dag en hiermee bereid je de maag en milt voor op het verwerken van voeding. Hierdoor gaat de spijsvertering en verbranding makkelijker en krijg je snel de energie die je uit de voeding zo graag wilt. Hoog tijd voor mijn top 5 lekkerste maaltijdsoepen dus.
De Chinese voedingsleer en soep
Ik ben begonnen met elke dag soep eten door de Chinese voedingsleer. Ik had vaak een opgeblazen buik, last van de stoelgang en vooral ontzettend moe. Twee jaar voordat ik met deze manier van eten startte had ik een fikse corona-besmetting gehad met het post-covid-syndroom tot gevolg. Het was zo erg dat ik niets kon. Door de overprikkeling kon ik niet eens een telefoontje plegen langer dan 5 minuten en de uitputting op mijn lichaam was zo erg dat zelfs was opvouwen teveel was.
De acupuncturist waar ik kwam gaf met het advies om tussen de middag warm te gaan eten. Of in ieder geval een kop soep toe te voegen aan mijn lunch (als een warme maaltijd me teveel energie kostte om te maken). Dat deed ik meteen en wat een verschil! Ik merkte direct de verwarmende en energiegevende kwaliteit van soep met lekker veel groenten.
Ondertussen zijn we alweer meer dan 2 jaar verder en voel ik me stukken beter! Ik heb veel meer adviezen vanuit de Chinese voedingsleer toegevoegd en de soep is gebleven. Vooral in de winter is een lekkere maaltijdsoep altijd welkom. Ik heb de 5 lekkerste maaltijdsoepen voor je op een rijtje gezet:

Romige wortelsoep
Deze heerlijke, vrij dikke soep bevat lekker veel wortelen, aardappel en kruiden. Een goede soep om het aarde-element mee te voeden.

Miso soep met noedels
Dit is een volwaardige soep die je ook als avondmaaltijd kunt eten. Misopasta is een gefermenteerde pasta op basis van sojabonen. Erg goed voor het ondersteunen van de spijsvertering.

Erwtensoep
Deze winterse topper bevat ontzettend veel groenten. De spliterwten zijn extra voedend voor in de winter. Ik heb kiprookworst gebruikt zodat er wat minder verzadigde vetten in zit.

knolselderijsoep met gember
Tijdens koude dagen kun je wel wat verwarmende gember gebruiken. Combineer dat met seizoensgroenten zoals knolselderij en wortel en je hebt een ideale maaltijdsoep voor in de winter.

Ribollita
Ribollita is een Italiaanse restjessoep. Het is echt bedoeld als maaltijdsoep voor in de herfst of winter met goedkope ingrediënten. Deze soep staat bij mij op nummer 1, zo lekker!
Wil je veel meer weten over de Chinese voedingsleer en hoe je dit zelf in je eetpatroon kunt gaan gebruiken? Start dan met de praktische cursus ‘De Chinese voedingsleer – met de seizoenen mee’ en creëer een eetpatroon dat je gezondheid ondersteunt en je energie een boost geeft.
Ook zo’n fan van soep en mis je nog een echte topper? Laat het me weten via het reactie-veld onderaan deze pagina.
Liefs Renée