De herfst volgens de Chinese voedingsleer

Pompoensoep kokosmelk

Ik eet zelf, op het moment dat ik dit blogartikel schrijf, al zo’n twee jaar volgens de Traditionele Chinese Voedingsleer (de TCV). Ik merkte binnen 2 weken al zoveel voordelen dat ik het zonder moeite volhou om de balans daarin aan te houden. Het met de seizoenen mee eten is een groot onderdeel van de TCV en wordt veel verder door getrokken dan alleen seizoensproducten eten. 

Op het moment dat je volgens de Chinese voedingsleer gaat eten kun je al heel snel gezondheidsvoordelen ervaren (ik merkte zelf na een week al verbeteringen!):

  • je krijgt meer energie
  • je spijsvertering wordt sneller/beter
  • spijsverteringsklachten zoals obstipatie, opgeblazen buik, diarree, maagklachten etc. kunnen verminderen of zelfs helemaal verdwijnen
  • je immuunsysteem wordt beter
  • je komt op een gewicht wat beter bij je past (dat is meestal afvallen, maar kan ook aankomen zijn als je te weinig weegt)
  • je voelt je blijer
  • je huid ziet er beter uit
  • je haar wordt sterker
  • je nagels worden sterker
  • allergieën zoals hooikoorts en stofallergie verminderen
  • gewrichtsklachten worden beter
  • je hormonen komen meer in balans
  • etc.

Niet alleen is eten vanuit de seizoenen goed om op te pakken vanuit de TCV, ook is minder bewerkte voedingsmiddelen belangrijk. Ons lichaam kan zich niet aanpassen aan al die vreemde voedingsmiddelen die we in vorige generaties helemaal niet kenden. Ook zijn er veel stoffen toegevoegd aan ultrabewerkte voedingsmiddelen zoals verzadigde vetten, zout en suikers, die je gezondheid verslechteren en klachten kunnen veroorzaken.

Eten volgens de natuur

Uit de natuur krijg je precies de juiste voedingsstoffen binnen die je op dat moment nodig hebt. Het klimaat waar je in leeft heeft namelijk dezelfde invloed op je lichaam als op het gewas. Vandaar dat voeding uit de grond van het klimaat waar je in leeft (Nederland of België bijvoorbeeld) het beste is. 

De oude Chinese wijzen waren hiervan overtuigd, onze huidige manier van eten zorgt voor disbalans in ons lichaam waardoor je klachten en ziektes ontwikkelt. In hun ogen zijn de klachten die ik had (opgeblazen buik, te laag immuunsysteem, stofallergie etc.) ook allemaal ziektes op zich. Er zijn ontzettend veel welvaartsziektes die alleen maar stijgen in aantallen. Dit is volgens de westerse én de Chinese voedingsleer te wijten aan teveel bewerkte en ongezonde voeding. Terug naar de basis met zelfgemaakte maaltijden en producten uit het seizoen is daarom zeker aan te raden.

De herfst volgens de Chinese voedingsleer

Alle seizoenen hebben een element mee gekregen, een smaak, een manier van voedselbereiding en geadviseerde producten om te eten. Dit is die van de herfst volgens de Chinese voedingsleer:

de herfst volgens de Chinese voedingsleer

Dit vertaalt zich in deze 5 tips voor in de herfst:

de herfst volgens de Chinese voedingsleer

Je ziet in de tweede afbeelding dat de tips gebaseerd zijn op de smaak van de herfst, de groenten en kruiden zijn licht pittig van smaak en werken verwarmend op je lichaam. In de herfst wil je het lichaam ondersteunen met verwarmende voedingsmiddelen en moet je, ter bescherming van je longen en het immuunsysteem, extra goed zorgen voor zuivere lucht. Het is belangrijk om, ook als het koud is buiten, toch goed te ventileren. Het element metaal heeft de kleur wit, de witte voedingsmiddelen zijn extra goed voor de organen van het herfstseizoen. 

Deze groenten komen uit Nederland en zijn hier in de herfst in het seizoen:

  • aardpeer
  • andijvie
  • bleekselderij
  • bloemkool
  • boerenkool
  • broccoli
  • Chinese kool
  • courgette
  • groene selderij
  • knolselderij
  • koolraap
  • paddenstoelen
  • pastinaak
  • pompoen
  • prei
  • raap
  • rammenas
  • rode biet
  • rodekool
  • savooikool
  • schorseneer
  • snijbiet
  • spruiten
  • ui
  • veldsla
  • venkel
  • waterkers
  • winterpostelein
  • witlof
  • witte kool
  • wortel

Sommige groenten zijn pas later in de herfst in het seizoen, kijk altijd even op het label of de verpakking om te zien of het wel uit Nederland (of België) komt. 

Soorten fruit in het seizoen in Nederland:

  • appel
  • druif
  • meloen
  • peer

Let bij het kiezen altijd even op de oorsprong van de groente/fruitsoort want soms wordt het alsnog geïmporteerd en dan kies je beter voor die uit Nederland (of in ieder geval Europa). Seizoensgebonden eten en zoveel mogelijk zelf bereiden heeft als extra voordeel dat het stukken goedkoper is dan het bewerkte alternatief!

Wil jij ook een energieboost en meer balans voor je gezondheid? Start dan vandaag nog met de laagdrempelige zelfstudie ‘De Chinese voedingsleer – met de seizoenen mee’. Hierin leg ik uit hoe je volgens de Chinese voedingsleer kunt eten, krijg je 5 dagmenu’s met recepten, een volledige resetweek, korte filmpjes met extra uitleg en kun je 6 maanden lang al je vragen hierover stellen. Zo kom jij ook weer, fysiek en mentaal, lekker in balans!

Als je een gezonder eetpatroon begint en je verandert bijvoorbeeld de soorten voedingsmiddelen, manier van bereiding en/of het tijdstip, let dan goed op hoe je lichaam reageert. Hier leer je zoveel van! Heel veel succes en vooral plezier met gezonder eten in de herfst volgens de Chinese voedingsleer. 

Liefs Renée

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven