Deze heerlijke butter chicken heb ik gemaakt in een slowcooker maar kan ook prima in een braadpan. Deze Indiase klassieker is heel kruidig maar totaal niet pittig, zo vind ik hem zelf het lekkerst. Als je me al langer volgt op social media, of hier, weet je dat ik niet van heel pittig eten hou, dus deze variant is mild. Maar mocht je liever wat meer pit willen dan kun je gewoon wat chilipoeder naar smaak toevoegen.
Deze heerlijke butter chicken is lekker met zelfgemaakte naanbroodjes of geurige rijst. Ik heb deze keer pandanrijst gepakt, maar ook basmatirijst is er lekker bij. Naast wat uien en tomaten heb ik geen groenten in het gerecht gedaan. Zorg er dus voor dat je een uitgebreide salade bij dit gerecht maakt, dat past ook echt bij het kruidige van deze stoofpot. Geniet van dit bord vol comfortfood!
Butter chicken
keukenapparatuur
- 1 Slowcooker of braadpan
Ingrediënten
- 500 gram kippendijfilets
- 2 stuks rode uien
- 2 stuks pruimtomaten
- 400 ml tomatenpassata
- 1 blikje tomatenpuree (70 gram per blikje)
- 1 theelepel korianderzaad
- 1,5 theelepel kurkuma
- ½ theelepel nootmuskaat
- 1 theelepel komijnzaad
- 1 theelepel paprikapoeder
- 2 theelepels gemberpoeder
- 1 stuk laurierblad
- 2 stuks kruidnagels (in een thee-ei)
- 1 stuk kaneelstokje (of wat gemalen kaneel)
- 4 tenen knoflook
- 100 ml sojayoghurt
- 200 ml kokosmelk
- 15 gram verse platte peterselie of koriander
- 1 snufje chilipoeder naar smaak (optioneel)
Instructies
- Snij de kip in gelijke stukjes.
- Bak in een laagje boter de kippendijen rondom bruin. Doe dit evt. in delen zodat ze allemaal mooi bruin zijn. Ze hoeven niet gaar te zijn van binnen.
- Haal ze dan uit de pan en bak in dezelfde pan de gesnipperde ui, geperste (of kleingesneden) knoflooktenen aan.
- Doe alle kruiden (zaadjes moet je eerst met een vijzel klein maken), tomatenpassata, kleingesneden tomaten, tomatenpuree, het kaneelstokje, de kruidnagels en het laurierblad in de slowcooker.
- Roer goed door. Wat peper en evt. zout voeg je naar smaak aan het eind toe.
- Als de ui is aangebakken mag dat er ook bij (incl. het vet en aangebakken stukjes kip) samen met de kokosmelk. En uiteindelijk natuurlijk de kipstukjes zelf.
- Laat 6 uur op de lage stand pruttelen (of langer als je de tijd hebt om te wachten).
- Haal de laurierblad, thee-ei met kruidnagels en het kaneelstokje uit de stoofpot en voeg de yoghurt toe en roer om.
- Goed proeven! Wil je meer pit, kruiden of zout, voeg het nog toe.
- Serveer met naanbrood of rijst, wat frisse komkommer en tomaat en de verse koriander (of peterselie).