Waarom zou je gezonder gaan eten?
Veel mensen hebben regelmatig het goede voornemen om gezonder te gaan eten. En dat snap ik heel goed want gezond eten heeft heel veel voordelen:
- Je valt er kilo’s door af of komt juist de benodigde kilo’s aan, oftewel, je bereikt een gewicht wat bij je past en waar je je goed bij voelt
- Je immuunsysteem wordt beter
- Je krijgt meer energie
- Je spijsvertering vindt het ontzettend fijn als je gezond eet, dus minder opgeblazen buik of buikpijn
- Gezond eten kan helpen bij het voorkomen van ernstige ziektes, denk maar eens aan ouderdomsdiabetes, darmkanker en hart- en vaatziekten
- Doordat je alle juiste voedingsstoffen binnenkrijgt ben je blijer, je hersenen en daarmee dus ook je geluksgevoel staan in directe verbinding met voeding
Superveel voordelen, dus wat houdt je eigenlijk tegen? Toch kan het heel lastig zijn met alle verleidingen om je heen om het allemaal goed in balans te krijgen en te houden. En meestal ben je je niet eens bewust van wat er allemaal in de producten zit die je eet. Je wilt ook nog genieten van je (guilty) pleasures en hebt het idee dat je tegenwoordig helemaal niets meer kunt eten omdat veel producten als ‘ongezond’ worden bestempeld.
Omdat ik door post-COVID meer energie kon gebruiken en op zoek was naar wat voeding daarin voor me kon betekenen, ben ik in de Chinese voedingsleer gedoken. Ik at al jarenlang gezond volgens de Nederlandse/westerse voedingsleer omdat ik al vanaf jonge leeftijd een chronische ziekte heb. Ik had niet verwacht dat er nog heel veel voordelen voor mij zouden zijn door middel van veranderingen in mijn eetpatroon. Maar gelukkig had ik dat helemaal mis!
Door meer te voelen hoe mijn lichaam reageert op verschillende soorten voedsel en volgens de visie van de Chinese geneeskunde te gaan eten, werd mijn immuunsysteem beter en merkte ik groot verschil in energie-niveau, buikgevoel, huid en gewicht.
Omdat de Chinese voedingsleer me zo goed ondersteund heeft in een gezonde balans, heb ik me verder verdiept in de TCV (Traditionele Chinese Voedingsleer) door lectuur en workshops. Ondertussen heb ik 2 zelfstudies gemaakt over deze manier van eten. Een cursus over gezond eten waarin je leert hoe je een gezond eetpatroon kunt krijgen en behouden met behulp van de Chinese voedingsleer. En een cursus (voor als je al voldoende kennis hebt over gezonde voeding volgens onze Nederlandse voedingsleer) puur over de Chinese voedingsleer. Wil je beide cursussen graag volgen dan kan dat via een gereduceerde prijs via de Energieboost bundel.

Tips voor een gezond eetpatroon:
- Eet niet te weinig! Ik begin met de belangrijkste en vaak ondergeschoven tip. Voor mensen die te weinig wegen en daardoor te weinig energie hebben is deze tip logisch, maar de meeste mensen die juist moeite hebben om van vet en/of suikerrijk voedsel af te blijven denken dat dit niet op hen van toepassing is. Maar hou eens een dagboekje bij (het Voedingscentrum heeft een gratis app ‘mijn eetmeter’ waar je voeding makkelijk in kunt bijhouden). Je zult zien dat je wellicht qua kcal. (meer dan) voldoende eet, maar dat de verhouding tussen eiwitten, verzadigd vet en koolhydraten niet helemaal klopt. Ook krijg je hiermee inzicht in hoeveel vezels, vitamines en mineralen je binnen krijgt en of dat voldoende is. Vaak blijkt dat de hoeveelheden voeding die je ook daadwerkelijk vóeden te weinig is. Je moet om gezond te eten namelijk vaak flinke porties volwaardige voeding eten.
- Eet voldoende vezels: dit is wellicht een open deur voor veel mensen maar je moet ook maar net weten welke producten je dan het best kunt eten. En het is ook goed om eens te kijken of je dan in totaal wel voldoende vezels binnen krijgt op een dag. Kijk eens bij deze recepten met veel vezels voor inspiratie.
- Eet veel groenten: groenten eten is echt mijn ding, ik gooi in mijn recepten zoveel mogelijk groenten. 🙂 Er zitten veel vezels, mineralen en vitamines in, en als je ze op een goede manier bereidt (liever niet kapot koken) dan is het ook nog eens superlekker. Bekijk mijn recepten in de categorie “veel groenten” maar eens.
- Eet gevarieerd: door gevarieerd te eten hou je het niet alleen lekkerder, en daarmee makkelijker om vol te houden, maar je krijgt hierdoor ook de benodigde vitamines en mineralen binnen.
- Hou gezond eten leuk: door je favoriete junkfoodgerecht in een gezonder jasje te steken hou je het voor jezelf en je overige tafelgenoten leuker om gezond eten vol te houden. Ook kun je ervoor zorgen dat je gerechten er supersmakelijk uit (blijven) zien door het mooi te serveren met verschillende kleuren groenten en wat (verse) kruiden bovenop. Leg het op mooie schalen of borden met placemats en chique bestek. Het allerbelangrijkste is om echt met verschillende recepten aan de gang te blijven zodat je goed afwisselt met de groenten in het seizoen, warm/koud eten, eens iets bereiden op de BBQ etc. Zo wordt het nooit saai!
- Eet ook gewoon af en toe je favoriete junkfood: ik hou enorm van een grote portie lasagne met half-om-half gehakt en een dikke laag gegratineerde kaas. Ik eet dat eens per twee maanden ofzo maar ik eet ook iedere week wel een pizza of frietjes. Het gaat gewoon allemaal om balans. Dus als jij een echte chocoladefreak bent dan eet gewoon eens een reep of een paar bonbons. Als je alle benodigde gezonde voedingsstoffen ook eet, dan ben je voldoende verzadigd en is er helemaal niks mis mee.
- Zorg dat je niet teveel honger hebt: natuurlijk is het prima om een hongergevoel te hebben, maar als je echt te lang wacht met eten dan wil je lichaam dit later dubbel en dwars in gaan halen. En niet met een zelfgemaakte soep boordevol groenten, maar met alles wat voorhanden is en het liefst met veel vet en suiker, want je lichaam denkt dat er problemen zijn met de voedselvoorraad en gaat reserves aanleggen. Leg daarom overal gezonde snacks neer. Op je werk in een bureaula, je tas, je dashboardkastje, eigenlijk overal! 🙂
- Eet niet teveel zout: in Nederland krijgen we veel teveel zout binnen zonder dat we dat merken. En teveel zout zorgt voor een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en nierproblemen. Ga verpakkingen vergelijken om meer inzicht te krijgen. Als je crackers of tomatenpassata koopt bijvoorbeeld, daar zit ontzettend veel verschil in, vergelijk ze in de supermarkt dan weet je voortaan welke keuze de beste is. Ook koop ik zelf altijd bouillon(blokjes) met minder zout, daar zit gewoon ook hartstikke veel smaak aan want ze hebben het zout vervangen door kruiden. Zo min mogelijk kant-en-klaarmaaltijden of sauzen eten is al een goede stap. En eet ik ook af en toe wat anders dan crackers of brood voor de lunch en voeg geen zout toe aan recepten maar voeg extra veel (gedroogde) kruiden, ui, knoflook etc. toe.
Jij kunt dit!
Op deze site vind je makkelijke recepten waar steeds bij staat hoeveel groenten er per persoon in verwerkt is en hoeveel kcal. per persoon. Dat laatste zegt absoluut niets over hoe gezond iets is natuurlijk! Maar het geeft je wel een algemeen beeld van de samenstelling. Zeker als je wat recepten met elkaar vergelijkt.
Wil je meer handvatten om gezonder eten vol te houden?
Waarschijnlijk heb je al vaker geprobeerd om een goede balans in je eetpatroon te krijgen en behouden. Door de Chinese voedingsleer te gebruiken wordt het écht veel makkelijker! Je gaat daarmee namelijk je spijsvertering, verbrandingssysteem en opname van voedingsstoffen verbeteren en ondersteunen. Daardoor ben je veel langer verzadigd, krijg je minder honger en lekkere trek. Wat ik vooral snel merkte toen ik anders ging eten was meer energie en een fijner buikgevoel. Hierdoor wilde ik het heel graag volhouden! In de cursus ‘gezond eten, voor de echte lekkerbek’ ga ik daar uitgebreid op in en ga je aan de hand van opdrachten, tips, adviezen, wetenschappelijke feiten en plezier, je eetpatroon aanpassen. Je leert en verandert in je eigen tempo en je hoeft geen shakes of andere gekke producten aan te schaffen, het gezin/je huisgenoten eten gewoon lekker mee.
Nog vragen? Stuur me gerust een berichtje via mijn mail of Instagram.
Liefs Renée
Leuk om te lezen! Gezond eten begint voor mij met een goed ontbijt. Ik heb zelf een voorkeur voor havermout met fruit of Griekse yoghurt met granola en fruit, maar ook een volkoren boterham met beleg en een glas zuivel en stuk fruit is een goed begin van de dag. Ik heb dit mijn kinderen ook altijd geleerd. Liefs Daniëlle
Hoi Daniëlle,
Dat is zeker ook een goede tip! Ik had daar als kind wat moeite mee maar als je er eenmaal aan gewend bent merk je echt de voordelen van een goed ontbijt. 🙂
Liefs Renée