Gezond eten, de voordelen en tips

gezond frietje kapsalon

Waarom zou je gezonder gaan eten?

Veel mensen hebben regelmatig het goede voornemen om gezonder te gaan eten. En dat snap ik heel goed want gezond eten heeft heel veel voordelen:

  • Je valt er een paar kilo van af of komt juist de benodigde kilo’s aan, oftewel, je bereikt een gewicht wat bij je past en waar je je goed bij voelt
  • Je immuunsysteem wordt beter
  • Je krijgt meer energie
  • Je spijsvertering vindt het ontzettend fijn als je gezond eet 
  • Gezond eten kan helpen bij het voorkomen van ernstige ziektes, denk maar eens aan ouderdomsdiabetes, darmkanker en hart- en vaatziekten
  • Doordat je al de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt ben je blijer

Superveel voordelen, dus wat houdt je eigenlijk tegen? Toch kan het heel lastig zijn met alle verleidingen om je heen om het allemaal goed in balans te houden. En meestal ben je je niet eens bewust wat allemaal in de producten die je eet zit. Je wilt ook nog genieten van je (guilty) pleasures en hebt het idee dat je tegenwoordig helemaal niets meer kunt eten omdat veel producten als ‘ongezond’ worden bestempeld.

Omdat ik een jaar geleden wel wat meer energie kon gebruiken en op zoek was naar wat voeding voor me kon doen, ben ik in de Chinese voedingsleer gedoken. Door meer naar mijn lichaam te luisteren en voeding op een andere manier te benaderen, werd mijn immuunsysteem beter en merkte ik al snel verschil in energie, huid en gewicht. Ik heb daarom een zelfstudie gemaakt van deze manier van eten volgens de Chinese voedingsleer i.c.m. onze westerse gebruiken en voedingsleer. Je vindt de cursus ‘gezond eten, voor de echte lekkerbek’ hier

Ik heb hierdoor mijn voedingspatroon in balans gekregen, ik heb alvast een paar tips waardoor het jou ook vast gaat lukken!

gezond eten
  • Eet niet te weinig! Ik begin met de belangrijkste en vaak ondergeschoven tip. Voor mensen die te weinig wegen en daardoor te weinig energie hebben is deze tip logisch, maar de meeste mensen die juist moeite hebben om van vet en/of suikerrijk voedsel af te blijven denken dat dit niet op hen van toepassing is. Maar hou eens een dagboekje bij (het Voedingscentrum heeft een gratis app ‘mijn eetmeter’ waar je dit heel makkelijk in kunt bijhouden). Je zult zien dat je wellicht qua kcal. (meer dan) voldoende eet. Maar je zult ook zien wat de verhouding is tussen eiwitten, verzadigd vet en koolhydraten en of die verhouding klopt. Ook zie je hoeveel vezels, vitamines en mineralen je binnen krijgt en of dat voldoende is. En dan blijkt vaak dat de hoeveelheden voeding die je ook daadwerkelijk vóeden te weinig is. Je moet om gezond te eten namelijk vaak flinke porties volwaardige voeding eten. 
  • Eet voldoende vezels: dit is wellicht een open deur voor veel mensen maar je moet ook maar net weten welke producten je dan het best kunt eten. Er zijn bijvoorbeeld ontzettend veel pastasoorten; met groenten er in, vezelrijk, volkoren etc. Om écht te weten waar veel vezels in zitten vergelijk dan eens de verpakkingen met elkaar (vooral ook het verschil tussen merken is groot) en koop dan de beste. Want veel verpakkingen pretenderen dat ze vezelrijk zijn maar als je het dan vergelijkt blijken er toch amper vezels in te zitten. En over brood is vaak discussie maar volkorenbrood is het beste en meest vezelrijke brood. Kijk ook eens bij deze recepten met veel vezels voor inspiratie.
  • Eet veel groenten: groenten eten is echt mijn ding, ik gooi in mijn recepten zoveel mogelijk groenten. Er zitten veel vezels, mineralen en vitamines in, en als je ze op een goede manier bereidt (liever niet kapot koken) dan is het ook nog eens superlekker. Bekijk mijn recepten in de categorie “veel groenten” maar eens. 
  • Eet gevarieerd: door gevarieerd te eten hou je het niet alleen lekkerder, en daarmee makkelijker vol te houden, maar je krijgt hierdoor ook de benodigde vitamines en mineralen binnen. 
  • Hou gezond eten leuk: door je favoriete junkfoodgerecht in een gezonder jasje te steken hou je het voor jezelf en je overige tafelgenoten leuker om gezond eten vol te houden. Ook kun je ervoor zorgen dat je gerechten er supersmakelijk uit (blijven) zien door het mooi te serveren met verschillende kleuren groenten en wat (verse) kruiden bovenop. Leg het op mooie schalen of borden met placemats en chique bestek. Het allerbelangrijkste is om echt met verschillende recepten aan de gang te blijven zodat je goed afwisselt met de groenten in het seizoen, warm/koud eten, eens iets bereiden op de BBQ etc. Zo wordt het nooit saai!
  • Eet ook gewoon af en toe je favoriete junkfood: ik hou enorm van een grote portie lasagne met half-om-half gehakt en een dikke laag gegratineerde kaas. Ik eet dat eens per twee maanden ofzo maar ik eet ook iedere week wel een pizza of frietjes. Ook eet ik (zeer) regelmatig chips, maar dan in een kleine hoeveelheid. Het gaat gewoon allemaal om balans. Dus als jij een echte chocoladefreak bent dan eet gewoon eens een reep of een paar bonbons. Als je maar ook alle benodigde gezonde dingen eet. Dan ben je voldoende verzadigd, krijg je alle voedingsstoffen binnen en heb je niet meer zo vaak de behoefte om grote hoeveelheden junkfood weg te tikken.
  • Zorg dat je niet teveel honger hebt: natuurlijk is het prima om een hongergevoel te hebben, maar als je echt te lang wacht met eten dan wil je lichaam dit later dubbel en dwars in gaan halen. En niet met worteltjes met een yoghurtdip, maar met alles wat voorhanden is en het liefst met veel vet en suiker, want je lichaam denkt dat er problemen zijn met de voedselvoorraad en gaat reserves aanleggen. Dit merk ik zelf althans altijd als ik te lang heb gewacht met eten. Leg daarom overal gezonde snacks neer. Op je werk in een bureaula, je tas, je dashboardkastje, eigenlijk overal! 🙂 Met gezonde snacks denk ik aan volkoren crackers (vergelijk deze op vezels, suiker etc.), klein zakje/bakje ongezouten noten, een appel etc. 
  • Eet niet teveel zout: in Nederland krijgen we veel teveel zout binnen zonder dat we dat merken. En teveel zout zorgt voor een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en nierproblemen. Ga ook hier weer verpakkingen vergelijken om meer inzicht te krijgen. Als je crackers of tomatenpassata  koopt bijvoorbeeld, daar zit ontzettend veel verschil in, vergelijk ze in de supermarkt dan weet je voortaan welke keuze de beste is. Ook koop ik zelf altijd bouillonblokjes met minder zout, daar zit gewoon ook hartstikke veel smaak aan want ze hebben het zout vervangen door kruiden. Sowieso eten we maar eens per week soep (in de zomer nog minder vaak) want daar zit altijd best veel zout in. We eten bijna nooit kant-en-klaarmaaltijden of sauzen. En eet ik ook af en toe wat anders dan crackers of brood voor de lunch en voeg ik geen zout toe aan mijn recepten maar gewoon extra veel (gedroogde) kruiden, ui, knoflook etc. Hierdoor kun je al een deel van de zoutinname verminderen.

Jij kunt dit!

Op mijn site vind je ondertussen al meer dan 100 recepten waar bij staat hoeveel groenten er per persoon in verwerkt is en hoeveel kcal. Dat laatste zegt absoluut niets over hoe gezond iets is natuurlijk! Maar het geeft je wel een algemeen beeld van de samenstelling. Zeker als je wat recepten met elkaar vergelijkt.

Ik hoop dat je wat nieuwe tips hebben gelezen en hier wat aan hebt. Bedenk dat het vooral om bewustwording gaat, als je eenmaal weet wat er in de producten zit dan kun je gewoon veel makkelijker een goede keuze maken. Je zet hiermee al je eerste grote stap naar gezonder eten.

Wil je nog meer handvatten om gezonder eten vol te houden?

Ik heb uiteraard nog lang niet alles beschreven wat je kunt doen om gezond(er) te eten, en het gedeelte over de Chinese voedingsleer is hier nog niet volledig in meegenomen. In de cursus ‘gezond eten, voor de echte lekkerbek’ ga ik daar wel uitgebreid op in en ga je aan de hand van allerlei opdrachten, tips, adviezen, wetenschappelijke feiten en plezier, je eetpatroon aanpassen. Je leert en verandert in je eigen tempo en je hoeft maar een éénmalig bedrag te betalen, geen shakes of andere gekke producten aan te schaffen, maar het gezin/je huisgenoten eten gewoon lekker mee.

Mocht je vragen hebben, een verzoek voor een volgend onderwerp of juist zelf een super goede tip hebben (dat vind ik helemaal leuk!) laat dan een reactie achter onderaan deze pagina. 

Liefs Renée

2 gedachten over “Gezond eten, de voordelen en tips”

  1. Daniëlle Haarman

    Leuk om te lezen! Gezond eten begint voor mij met een goed ontbijt. Ik heb zelf een voorkeur voor havermout met fruit of Griekse yoghurt met granola en fruit, maar ook een volkoren boterham met beleg en een glas zuivel en stuk fruit is een goed begin van de dag. Ik heb dit mijn kinderen ook altijd geleerd. Liefs Daniëlle

    1. Hoi Daniëlle,
      Dat is zeker ook een goede tip! Ik had daar als kind wat moeite mee maar als je er eenmaal aan gewend bent merk je echt de voordelen van een goed ontbijt. 🙂
      Liefs Renée

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven