Goede voeding bij chronische ziekte

Goede voeding bij chronische ziekte

Als je chronisch ziek bent dan heb je in meer of mindere mate last van energieproblemen, pijnklachten, bijwerkingen van medicatie en vaak ook een verzwakt immuunsysteem. Gezonde voeding kan een chronische ziekte (meestal) niet volledig verhelpen maar het kan je lichaam zeker ondersteunen in de strijd die het elke dag voert. Vandaar dat ik in dit blogartikel wat meer vertel over goede voeding bij chronische ziekte.

Chronisch ziek zijn

Zelf heb ik al heel lang de ziekte van Crohn, dit is een chronische darmaandoening waarbij de darmwand makkelijk ontsteekt. Gelukkig heb ik altijd kunnen werken, sporten en een sociaal leven onderhouden en ik denk zeker dat goede voeding daaraan heeft bijgedragen. Maar ik had wel vaak energieproblemen en bij opvlammingen van de ziekte ook vaak last van bijwerkingen van medicijnen zoals een verlaagd immuunsysteem, droge huid, haaruitval en allergieën.

Tijdens een opvlamming was ik ook wel echt ziek natuurlijk, met veel pijn en weinig energie tot gevolg. Gelukkig kon dat meestal snel onderdrukt worden en kon ik altijd blijven werken. Voor mij persoonlijk stond dat altijd bovenaan mijn lijstje, als ik ziek was dan vielen sociale uitjes en sporten af. Werken kon daardoor wel door blijven gaan. Het was wel heel moeilijk op zo’n moment omdat de werk-privébalans dan natuurlijk de verkeerde kant op hangt. Voor veel mensen met een chronische ziekte duurt dat langer dan een aantal weken.

Deze voeding heeft mij veel geholpen

Ik was 19 toen ik chronisch ziek werd en was bezig met de opleiding tot doktersassistent, ik leerde dus meteen veel over de medische wereld en over de invloed van voeding op je gezondheid. Ik ben op de volgende manier gaan eten:

 • meer groenten
 • volkoren brood en andere vezelrijke producten/gerechten
 • minder verzadigd vet
 • weinig alcohol
 • goed afwisselen met soorten groente en fruit
 • goed opletten van welke producten ik last kreeg (opgezette of rommelende buik bijv.) en die vermijden
 • minder zuivel

Meer energie door goede voeding

Als je zelf geen darmziekte hebt, maar een andere chronische aandoening, zou je kunnen denken dat deze adviezen niet voor jou zijn. Maar het goed kunnen verwerken van voeding is heel belangrijk voor ieder mens. En iedereen heeft wel een aantal producten waar hij/zij buikpijn of bijv. dunnere ontlasting van krijgt. Als dat het geval is, dat kan overigens ook door bepaalde dranken komen, dan geeft je lichaam aan dat het niet goed verwerkt en verbrand kan worden. Daardoor kost het je lichaam meer energie om het te verwerken dan dat je er energie van krijgt. 

Zo ben ik jaren later in de Chinese voedingsleer gedoken omdat die leer veel meer kijkt naar wat een menselijk lichaam goed kan verteren. Als je eet en drinkt wat je lichaam goed kan verwerken dan haalt het alle goede voedingsstoffen eruit en geeft het je sneller en meer energie zonder dat het al teveel energie kost voor je lichaam om te verwerken. 

Andere voordelen van goede voeding

Ook werkt het voor andere processen in je lichaam goed. Doordat de voedingsstoffen beter opgenomen worden en je verbrandingssysteem lekker aan de gang blijft kun je ook de volgende voordelen ervaren:

 • je nagels worden sterker
 • je huid verbetert
 • je gewicht verandert en past beter bij je
 • je hebt minder lekkere trek
 • je bent langer verzadigd
 • allergieën kunnen verminderen of zelfs helemaal weggaan
 • je immuunsysteem verbetert

Betere vertering en verbranding door goede voeding

Vanuit de traditionele Chinese voedingsleer wordt gekeken naar het soort voedsel maar ook naar de bereiding ervan en combinaties met bijvoorbeeld kruiden. De volgende adviezen ben ik gaan volgen voor een makkelijke vertering en verbranding waardoor ik duidelijk meer energie kreeg:

 • nóg meer groenten, ook tijdens de lunch, in totaal zo’n 400 gram per dag
 • minder bewerkte voeding, dit kost ietsje meer tijd maar door slim te preppen kom je een heel eind met maar een beetje extra tijdsinvestering
 • een groot ontbijt, flinke lunch, minder grote avondmaaltijd
 • geen ijskoude dranken, fruit en groenten meer, hierdoor koelt je systeem te sterk af waardoor het weer meer energie kost om op te warmen en verbranden
 • ik eet volgens een flexitarisch dieet waarbij ik nog maar weinig vlees eet en sowieso geen vleeswaren (te bewerkt)
 • weinig zuivelproducten, deze zijn in kleine porties prima maar ik drink bijv. geen melk of yoghurt meer
 • minder brood, ik ben er groot fan van dus ik neem regelmatig een paar sneetjes bij mijn soep of gegrilde groenten tussen de middag, maar het is wel veel minder dan voorheen

Natuurlijk hou ik me ook nog steeds aan de eerder genoemde adviezen vanuit de westerse voedingsleer. Die van de Chinese voedingsleer heb ik eraan toegevoegd. 

Hoe weet je of het je voeding is waardoor je je beter voelt?

De meeste mensen gaan allerlei dingen proberen als ze chronisch ziek worden, van alternatieve geneeswijzen, tot supplementen, CBD-olie etc. Als je meerdere dingen tegelijkertijd gaat veranderen weet je soms niet wat nu geholpen heeft. Ik vond dat ook nooit zo belangrijk, als het maar beter gaat. Maar soms wil je ook met iets stoppen en dan durf je dat misschien niet goed te doen.

Bij de Chinese voedingsleer weet ik zeker dat ik daar flink wat voordelen door ervaar. Dat komt omdat je vrij snel vooruitgang merkt, al na een paar dagen tot een week. Maar ook omdat ik het in vakanties goed merk. Als mijn man en ik naar het buitenland gaan op vakantie of naar een hotel, dan kun je niet altijd je voedingspatroon volhouden. Vaak heb ik ook geen zin om een groot en warm ontbijt te gaan maken of heb ik de faciliteiten niet. Als ik langer dan een weekend me niet meer aan mijn goede voeding heb kunnen houden, dan merk ik dat direct. Ik heb dan stukken minder energie, voel me minder blij, krijg last van een opgeblazen buik en ik snak echt naar producten waardoor ik me beter ga voelen. 

Ik hoop dat je iets hebt aan dit blogartikel over goede voeding bij chronische ziekte. Omdat ik zelf zo blij ben dat ik meer controle heb gekregen over mijn gezondheid door voeding, heb ik een cursus gemaakt. Het is een zelfstudie waarmee je zelf ook met gezonde voeding kunt starten. Ik heb daarin de westerse voedingsleer gecombineerd met de Chinese voedingsleer. De weg die ik zelf heb afgelegd leg ik daarin op een makkelijke manier uit zodat je zelf laagdrempelig en zonder vreemde producten hiermee kunt beginnen.

Kijk ook eens op mijn Instagrampagina, daar geef ik regelmatig tips over gezonde voeding en deel ik gezonde recepten. Heel veel succes met jouw weg naar meer balans en energie! Gezonde groetjes,

Renée

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven