Pompoenbrood met speltmeel

Pompoenbrood met speltmeel

Dit pompoenbrood met speltmeel, pompoenpitten, speculaaskruiden en sojayoghurt is een fantastisch lekker en gezond tussendoortje of ontbijt. Ik heb vaak een halve pompoen per recept nodig, dat geldt voor soep, pizza of pasta en wat doe ik dan met die andere halve? Daar maak ik dus tegenwoordig een pompoenbrood van! Ik heb weinig siroop gebruikt dus het is echt een zoet brood en geen cake. Je kunt er wat zuivelspread op smeren, of boter, kaas of honing op doen. Maar je kunt hem ook gewoon zo eten. Als ik een plakje tussendoor neem dan eet ik het zonder beleg.

Pompoenbrood met speltmeel

Ik heb dit gezonde pompoenbrood met speltmeel gemaakt omdat ik volgens de Chinese voedingsleer eet. Vanuit deze visie wordt meer gekeken naar hoe je lichaam voeding het best kan verteren en de voedingsstoffen opneemt. Spelt en zuurdesem worden beter verwerkt dan bijvoorbeeld tarwe. Wil je meer weten over gezond eten volgens de Chinese en westerse voedingsleer? Bekijk dan eens de zelfstudie ‘gezond eten’

Pompoenbrood met speltmeel

Pompoenbrood met speltmeel

Dit vezelrijke tussendoortje bevat lekker veel pompoen.
Nog geen beoordeling
Bereiding 25 minuten
Oventijd 45 minuten
Totale tijd 1 uur 10 minuten
Gang Tussendoortje
Keuken Amerikaans
Porties 1 brood

keukenapparatuur

  • 1 cake- of broodblik
  • 1 staafmixer of keukenmachine

Ingrediënten
  

  • 250 gram pompoen (hokkaido-pompoen)
  • 250 gram speltmeel
  • 2 stuks eieren
  • 25 gram pompoenpitten
  • 1 snufje zout
  • 3 el. agavesiroop
  • 2 tl. koek- en speculaaskruiden
  • 7 gram bakpoeder
  • 50 ml. zonnebloemolie
  • 100 ml. (soja-)yoghurt

Topping, optioneel:

  • 100 gram zuivelspread naturel
  • 50 ml. honing
  • 25 gram pompoenpitten

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Was en snij de pompoen in blokjes, je hoeft de pompoen niet te schillen. Kook voor zo’n 15 minuten (tot de stukjes goed gaar en zacht zijn).
  • Ondertussen kun je het meel, speculaaskruiden, bakpoeder, pompoenpitten en zout mengen in een kom.
  • Als de pompoen goed zacht is pureer je deze met een staafmixer (of in een keukenmachine), voeg daarna de yoghurt, eieren, olie en agavesiroop erdoor.
  • Voeg de natte ingrediënten aan de droge toe en meng door elkaar.
  • Vet een bakblik in met boter en verdeel het beslag goed.
  • Zet voor zo’n 45 minuten in de oven. Ik begin meestal met 30 minuten en controleer dan even met een prikker, als deze nog vochtig eruit komt dan zet je het pompoenbrood nog even terug.
  • Als het brood gaar is dan laat je het eerst een beetje afkoelen en haal het dan uit het blik.
Trefwoord agavesiroop, Pompoen, Pompoenpitten, speculaaskruiden
Jumbo banner
Bestel hier je boodschappen direct online bij Jumbo

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven