5 gezonde pastarecepten

eenpanspasta met spinazie

Ben jij ook zo dol op pasta maar heb je het idee dat je er niet teveel van mag eten? Nou, ik ook!! 🙂 Ik eet ook echt weleens witte pasta, dat is ook gewoon lekker en als je het combineert met heel veel groenten (en dus vezels) dan is daar niets mis mee.

Welke pastasoort kun je het beste nemen?

Er zijn heel veel verschillende pastasoorten tegenwoordig die heel vaak claimen dat ze gezond zijn. Je wordt misleid doordat er bijvoorbeeld op staat dat er een bepaald soort groente in zit. Zo had ik laatst pompoenpasta gekocht, eens wat anders dacht ik, maar wat bleek? Er zaten nog minder vezels in dan een witte pasta! En meer zout. Ik heb dit soort pasta’s ook gezien met wortel, spinazie en rode bieten er in. Het nadeel hiervan is dat je dénkt dat het gezonder is, maar dat er vaak alsnog niet veel vezels in zitten en meer zout. Ik heb overigens wel andere pasta’s met groenten gezien (die bevatten 50% groenten) die best in de buurt kwamen hoor! Maar die bevatten alsnog veel meer zout. Dat vroeg dus om een onderzoekje!

De volgende pastasoorten heb ik vergeleken op zout en vezels:

  • witte pasta
  • spelpasta
  • vezelrijke pasta
  • pasta met groente
  • volkoren pasta

En wat denk je? De speltpasta had amper meer vezels, dit is natuurlijk wel heel fijn voor mensen die een allergie hebben, maar niet voor diegene die zoeken naar een vezelrijk alternatief. De volkorenpasta deed het niet verkeerd, maar de echte winnaar is toch echt de vezelrijke pasta! Deze bevat 11 gram vezels per 100 gram product. 

Om te wennen aan de smaak (en soms structuur) van vezelrijke pasta kun je het best de macaroni of een andere kleine pasta pakken. Persoonlijk vind ik de vezelrijke macaroni het meest op witte pasta lijken. 

5 heerlijke en gezonde pastarecepten:

Door op de foto te klikken kom je meteen in het recept.

Eénpans-pasta met courgette, citroen en pecorino kaasEénpanspasta met courgette en Pecorino 

Deze pasta heb ik vegetarisch gehouden en ik heb vezelrijke macaroni gebruikt. Als je nog niet zo gewend bent aan vezelrijke of volkoren pasta (qua smaak) dan is dit een aanrader. Doordat het kleine pasta is smaakt het niet zo volkoren en wordt de pasta toch lekker zacht. Door op de foto te klikken kom je bij het recept uit!

 

eenpanspasta met spinazie

Orzo met spinazie, cherrytomaatjes en Grana Padano

Deze kleine pastasoort is ontzettend lekker en ideaal om ook voor éénpanspasta te gebruiken. Er zitten amper vezels in maar die haal je dan weer uit de groenten die er veel in zitten. En ook extra gezond omdat het vegetarisch is.

 

 

Spaghetti kabeljauw

Spaghetti met kabeljauw

Dit gerecht bevat maar liefst 350 gram groenten per persoon (en dan tel ik de tomatensaus niet eens mee). Er zit courgette, ui en cherrytomaatjes in. De tomatenpassata heb ik uitgezocht op minste hoeveelheid zout (je kunt ook zelf tomatensaus maken uiteraard!). 

 

 

pasta spinaziepesto

Spaghetti met spinaziepesto

Deze pasta zit boordevol vezels met wel 250 gram groenten per portie én volkoren spaghetti. Een pesto is altijd superlekker vind je niet? En deze is extra gezond met een grote hoeveelheid spinazie er in. Deze pasta is ook heel goed als pastasalade te eten.

 

 

lasagne met zalm

Lasagne met spinazie en zalm

Lasagne is mijn ultieme favoriete avondmaaltijd dus ideaal om daar eens een gezonde variant van te maken. Ook in dit gerecht heb ik weer spinazie gebruikt, dat past ook gewoon goed bij pasta. Maar liefst 350 gram groenten per portie én een gezond stukje vis bevat deze ovenschotel. 

 

Geniet van deze 5 gezonde pastarecepten! Nog meer pastarecepten (die vaak ook veel groenten bevatten natuurlijk) vind je onder deze link

Buon appetito!

Liefs Renée

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven